Ruud Bergamin

In 1943 geboren, te Schoonhoven.
Op 14 jarige leeftijd kreeg hij - nadat het beluisteren van een plaatje van Sidney Bechet hem had "aangeraakt" - zijn eerste saxofoon (een sopraansax) en na een jaartje lessen bij sopraansaxofonist Benard Hoon van de plaatselijke fanfare (Tavenu) werd hij in 1959 lid van de Revival Swing Combo te Gouda.
Begin jaren '60 werd hij tevens lid van het Gouds Jeugd Orkest olv Jan van Dijk.

januari1960

(te zien: Kees Gebuis drums; Hans Amesz git en banjo; Cas Berhout piano; Ruud Bergamin sopraan sax; Tim de Wijs klarinet)


Met de Revival Swing Combo vele optredens in de jaren 1959 - 1962, tot er in de loop van de jaren '60 een dip in de muzikale activiteiten optrad, onder meer als gevolg van de toen opkomende rockmuziek.
Hij volgde in die de studie rechten aan de Utrechtse universiteit, schreef in studentenbladen en werd na zijn afstuderen voorzitter van de soldatenvakbond VVDM, later halve tijd universitair docent te Rotterdam (EUR tot 1988) en Amsterdam (UvA) tot 2004.
Dit naast een weer opkomende muziekpraktijk, want begin jaren '70 kwamen er weer nieuwe perspectieven wat betreft de jazz.
Verschillende Big Bands zagen het licht en Bergamin werd lid van een Utrechtse Big Band (aanvankelijk Big Band Midden Utrecht geheten, later min of meer het Orkest van Gijs Hendriks geworden).
Vanaf 1970 actief in diverse bands te Utrecht, met onder meer Tonnie Koning, Ab Montijn, Ernst van Tiel, Ad Verreyt en Franklin Kiewiet. Plaatopname van Het Utrechts Jazzorkest (1977) als saxofoonsolist en nog opnames, ook filmmuziek.
Eind jaren '70 kwam er een nieuwe impuls, na de verhuizing naar Rotterdam. In de toentertijd spraakmakende Jazzbunker ontdekte hij (voor hem) nieuwe stromingen in de muziek, in het bijzonder de geïmproviseerde muziek.
Volgde workshops van o.a. Butch Morris, Nedley Elstak en Earl Cross.
Hij trad toe tot het orkest De Boventoon (olv Herman de Wit en Boy Raaymakers), volgde lessen in Denemarken bij o.a. Thad Jones en Duke Jordan. Deed projecten met Caecilia de Marez Oyens (later Cas de Marez), vormde een band met o.a. Mariette Harinck.
Geleidelijk keerde hij weer terug naar jazz op basis van harmonische, tonale en modale benaderingen. Ervaringen in de vrije improvisatie muziek brengen daar overigens wel verrijking in.
Gaandeweg werden vanaf circa1980 het werk als musicus en het (part time, halve tijd) docentschap aan de universiteit twee gelijkwaardige bezigheden. Ooit werd er gevraagd of twee Ruud Bergamins bestonden...
In 1980 ging Bergamin aan het Rotterdams Conservatorium studeren. De studie schoolmuziek viel toevallig samen met de eerste jazzworkshop die Bergamin zelf ging leiden, aan de muziekafdeling van de Erasmus Universiteit.
In die tijd kwam ook zijn boek Basistheorie Jazzimprovisatie tot stand, dat sinds 1984 door diverse zich ontwikkelende musici is gebruikt.

In 1982 werd het Workshoporkest Rotterdam opgericht, dat tot eind jaren '90 door Bergamin werd geleid.
In 1997 is het orkest voortgezet als projectorganisatie, met meerdere workshops per jaar, thans onder de paraplu van Jazz International Rotterdam.
Tot 2004 combineerde Bergamin zijn free lance werk als muzikant met een part-time (0,5) baan als Universitair Docent (promotie tot doctor in de rechtsgeleerdheid 1995).
Sinds 2004 derhalve full-time musicus.

Enkele projecten sinds begin jaren '80:

Gedichtenprojecten met zangeres Cas de Marez (1980); bewegingstheater met Cas de Marez, Hans Mekel en anderen (1980); gecomponeerde gedichtenmuziek rond dichter Manuel Kneepkens (1982); Compositie-opdracht Rotterdamse Kunststichting (1988). Compositieopdracht voor Harmonie-orkest en jazzorkest (1990); VNG-project 1996; Compositieopdracht filmmuziek voor de Vertov-film 'De man met de camera' (1998); Arrangeeropdracht Korenhuis Den Haag 1998: Swing, Jump and Jive. Theatermuziek voor 'Medea' (1999). Arrangeren voor Aerophonic (groot orkest met blazers en strijkers) (2003). Componeren voor en dirigeren van de Musical "Stijlloos" (Gilze) 2006/2007.
Van 2006 tot 2008: wekelijks optredens in Den Haag (The Fiddler) met uitgenodigde musici en formaties.
Jazzworkshop Erasmus Universiteit (1980 - 1994); Stichting "Swing"; Haarlemse Jazz Club (1994); Jazzpodium DJS (1992-1998). Diverse workshops en projecten voor Stichting Workshop Orkest Rotterdam (sinds 1982); Improvisatieworkshop te Gilze (1999, 2000); Workshops Go Jazz Gouda (2000, 2001, 2002). In 2002 verscheen het album "Let's Walk" met een aantal eigen composities, uitgevoerd door een 8-mans formatie.
Sinds 2003 workshops voor Stichting Jazz Utrecht.
Workshopweek in Maurik (2007; 2008).
Dirigent van diverse big bands gedurende het laatste decennium: o.a. De Kweekbak, Big Band Bollenstreek, Big Band "Blast".
In 2006 release van het album EASY COOKING met Cruise Control.
Van 2003 tot eind 2010 dirigent Woodstreet Big Band (ook arrangeur voor dat orkest, onder meer voor het project Haagse Beat Meets Jazz, in 2010).
Educatieve LEZINGEN OVER JAZZ op basis van beeld- en geluidsmateriaal (sinds 2007).
In 2009 arrangeur en bandleider bij het project SACRED MUSIC van Duke Ellington, van het kamerkoor Bon Ton, o.l.v. Paul van Gulick.
Eind 2009: muzikaal leider van het project JustUs (community art in de wijk Spangen) van De Theaterstraat. In 2010: dirigent van de Woodstreet Big Band bij het project HAAGSE BEAT MEETS JAZZ.
In 2011 de grote compositie RETURN voor de Schoonhovense fanfare (in wezen: symfonisch blaasorkest) Tavenu.
Ook in 2011: release van de CD TangoZZs, samen met pianist Wim Warman.

Momenteel (2010) is Bergamin met de volgende projecten actief:

- big band dirigent (tevens arrangeur)
- lid van de groepen TangoZZs & More, Rotterdam Jazz Lab, Red Cool, Cruise Control, Duo Reeds and Strings
- saxofoondocent
- leider van jazzworkshops (o.a. Jazz International Rotterdam, en SJU Utrecht)
- mede-organisator van de serie Jazz In Kralingen, een project van Cruise Control met Galerie Kralingen waarin jazz met andere kunstvormen wordt gecombineerd.
- lezingen over jazz (oa. bij North Sea Round Town), vanuit muzikaal perspectief bezien ("Hoe zit de muziek in elkaar")
- componist en arrangeur (big band, kleinere formaties, grotere formaties)
- Eind 2010 was er een jubileumconcert "50 jaar actief", in De Castagnet te Rotterdam.

Verslag van het jubileumconcert door Geert-Jan van Rooij



TERUG NAAR DE HOMEPAGE