Saxles


SAXOFOONLESOver de lessen:

Een instrument bespelen is veel meer dan alleen maar wat knoppen indrukken. Muziek hoor en ervaar je; muziekmaken is een vorm van leven. Saxofoonspelen is verwant aan zingen. De saxofoon is je 'tweede stem'.
Het is altijd leuk als iemand saxofoon wil leren spelen, maar niet iedereen hoeft het op dezelfde manier aan te pakken. Niet iedere leerling is hetzelfde en daarom probeer ik altijd aan te sluiten bij iemands persoonlijke voorkeur. De ene leerling heeft er het meeste aan om in en heel strakke regelmaat op les te komen, de andere kan zelfstandiger studeren en komt met grotere tussenpozen op les. Dit soort dingen spreek ik met elke leerling af.
Er zijn echter voor iedereen wat basisprincipes in het saxofoonspelen, waar je niet omheen kunt. Een goed geluid hangt bijvoorbeeld af van embouchure en ademhalingstechniek. Hoe je het instrument vasthoudt is belangrijk. Van blad kunnen spelen is vaak erg handig en maakt je als muzikant meer waard. Gehoortraining is echter net zo belangrijk. In mijn lessen geef ik zowel aandacht aan het van blad spelen als aan het op het gehoor spelen.
Het liefst geef ik les aan leerlingen die ook nog 'iets' met jazz en improvisatie willen. Zodra iemand een zekere vaardigheid in het spelen heeft ontwikkeld, raad ik aan om deel te gaan nemen aan jazzworkshops of andere ensembles.

De lessen die ik geef zijn individueel en gaan op afspraak. De afrekening van het lesgeld gaat met behulp van een soort strippenkaart, waarvan de strippen staan voor “gebruikte lestijd”. Voor verdere informatie kunt u mij bellen of mailen. Zie verder bij contact.
Zelf speel ik sinds mijn 14e saxofoon en vind dat nog steeds spannend en het is een wezenlijk onderdeel van mijn leven. De ervaring die ik in de loop van de tijd in allerlei muzikale settings heb opgedaan en nog steeds dagelijks opdoe, wil ik graag delen en overdragen aan anderen. Dat doe ik niet alleen door saxofoonles te geven, maar ook door jazzworkshops te leiden. Ik werkte en werk in settings van big band tot duo; zie bij bands. Voerde en voer muziek uit. Verder componeer en arrangeer ik voor allerlei formaties. Over mijn diverse muziekactiviteiten kun je verder lezen in de biografie.

Over de saxofoon

Toen Adolphe Sax dit instrument rond 1840 uitvond, kon hij nog niet bevroeden hoe populair het ruim 100 jaar later zou worden. Sax zelf had gebruik in militaire orkesten ing edachten en misschien ook in symphonische muziek. Het kostte hem de grootste moeite om door gevestigde belangen te breken en het instrument als volwaardig lid van het geijkte instrumentarium erkend te krijgen. Dat ligt tegenwoordig wel anders. Je komt saxofoons tegen in jazz, pop en klassiek. Ook hebben harmonie- en fanfare orkesten saxofoons in hun bezetting en in een big band zitten er maar liefst vijf.

Wie saxofoon wil gaan spelen, vraagt zich twee dingen af: wordt het een sopraan, een alt, een tenor of een bariton? Sopranino, de allerhoogste en bas, de laagste, zijn minder gebruikelijk. De tweede vraag is, hoe kom je aan een instrument? Als je niet zeker weet of het echt wel iets voor je is, lijkt het verstandig om eerst een sax te huren. Sommige saxofoonwinkels bieden instrumenten te huur aan. Voor wie wil kopen, verwijs ik naar de saxofoonpagina.TERUG NAAR DE HOMEPAGE